Početna strana <<
  Trajnice <<
  Klematisi >>
  Ukrasno šiblje <<
  Vodene biljke <<
  Bugenvilije <<
  Čuvarkuće <<
  Kontakt <<
  E-mail <<
     
     
     

 

Orezivanje klematisa

Klematis je puzavica  koja raste u zavisnosti od sorte 2-6 metra u visinu i zbog njenog obilnijeg cvetanja potrebno je orezivanje, Da bi vaši klematisi obilno cvetali evo uputstva kako to treba pravilno uraditi
 
Prema načinu rezidbe klematisi su razvrstani u tri grupe.
 
U prvu grupu spadaju klematisi ranog cvetanja i sitnih cvetova, ova grupa klematisa obrazuje cvetove na prošlogodišnjim granama, tako da ovu grupu klematisa ne treba orezivati ili ako je potrebno, orezivanje se vrši nakon cvetanja otprilike u aprilu, orezivanje vršiti minimalno i to samo one grane koje smetaju ako je potrebno da se smanji veličina, one grane koje su izmrzle i one koje su se osušile. Posle orezivanje grane klematisa sazrevaju u toku leta i jeseni i u proleće stvaraju nove cvetove. Ako se zakasni sa orezivanjem cvetanja neće biti, zato je bolje ne orezati kako bi iduće godine imali bujno cvetanje.  U prvu grupu spadaju:
C
lematis montana,
C. alpina,
C. macropetala
.

 
U drugu grupu spadaju klematisi krupnih cvetova i ranog cvetanja ovi klematisi cvetaju na mladim ovogodišnjim granama pa se ova grupa klematisa orezuje kasno u zimu, krajem februara ili u martu. Orezuje se na polovinu svoje visine.

 
U treću grupu spadaju klematisi kasnog cvetanja i krupnih cvetova ovi klematisi cvetaju na mladim jednogodišnjim granama pa se ova grupa klematisa orezuje u  kasnu zimu  krajem februara ili u  martu na visinu  oko 30-40 cm od zemlje. Ovoj grupi pripadaju klematisi koje se jako orezuju.

 
 Da biste saznali u koju grupu za orezivanje određeni klematis pripada otvorite stranicu sa željenim klematisom.
 
 
 

NAZAD

 

Kontakt: Rasadnik Ilić Mila Latinovića 13,  22400 Ruma,  telefon  022/474-321  ;   064/14-63-472

Copyright ©2005-2016 Rasadnik Ilić - sva prava zadrzana

.